page contents

Lentile progresive: ce sunt și cum să le folosești

Deficiențele de vedere sunt foarte răspândite în rândul oamenilor de toate vârstele, fie că vorbim de copilărie, adolescență, maturitate sau senectute. Mai mult, unele afecțiuni de vedere se pot instala chiar de la naștere, astfel că pentru unele persoane combaterea și limitarea deficiențelor de vedere este o luptă continuă, pe tot parcursul vieții.

Din fericire, există numeroase soluții eficiente pentru a combate deficiențele de vedere, cea mai comună dintre ele fiind purtarea ochelarilor de vedere. Întrucât lentilele pot fi prelucrate pentru a prelua orice formă este nevoie, ochelarii pot fi folosiți pentru combaterea majorității deficiențelor de vedere.

De asemenea, ochelarii sunt folosiți atât pentru vedere la distanță, cât și la apropiere, existând chiar ochelari ce pot fi folosiți pentru ambele, cum e cazul lentilelor progresive.

De ce să folosești lentile progresive?

Lentilele progresive pot fi de mare ajutor, în special pentru persoanele trecute de vârsta de 40 de ani, dintre care multe ajung să aibă probleme de vedere atât la apropiere, cât și la distanță. De regulă, soluția pentru aceste persoane este utilizarea a două perechi diferite de ochelari, una pentru proximitate și alta pentru depărtare sau utilizarea lentilelor bifocale și trifocale, ce pot avea un aspect mai puțin flatant.

Ochelarii cu lentile progresive elimină această nevoie și îi oferă celui care îi folosește posibilitatea de a vedea clar la variate distanțe.

Ce sunt lentilele progresive?

Lentilele progresive sunt lentile pentru ochelari ce permit vederea de aproape, intermediar, precum și la distanță, totul cu o singură pereche de ochelari. Lentilele progresive sunt fabricate în așa fel încât pe suprafața acestora să fie prezente mai multe dioptrii, astfel încât aceleași lentile să poată fi folosite pentru orice distanță, fie că e vorba de apropiere, zona intermediară sau depărtare.

Lentilele progresive permit utilizatorului o trecere graduală de la apropiere la depărtare, oferindu-i toate funcțiile de care are nevoie, într-o singură pereche de ochelari, iar asta într-un mod natural și eficient.

Retinopatia diabetică: simptome

În cazul instalării retinopatiei diabetice, există posibilitatea ca bolnavul să nu se confrunte cu niciun simptom la început, însă, pe măsură ce boala progresează, acestea se vor face simțite.

Astfel, printre cele mai comune simptome ale retinopatie diabetice sunt incluse:
apariția de pete sau puncte luminoase în câmpul vizual,

    • încețoșarea vederii,
    • fluctuațiile de vedere,
    • deteriorarea abilitații de a distinge culorile,
    • zone goale sau întunecate în perimetrul vizual,
    • pierderile de vedere.

De ce se sparg vasele de sânge în ochi?

Spargerea vaselor de sânge din retină este una din principalele cauze ale retinopatiei. Aceste vase ajung să se rupă sau să se spargă din cauza circulației deficitare a sângelui, care, la rândul ei, e cauzată de diabetul zaharat. Mai exact, pereții vaselor sangvine încep să slăbească, lucru care duce la apariția unor protuberanțe, în cazul vaselor mici, și inflamații sau dilatări anormale, în cazul vaselor mai mari. Aceste protuberanțe sau inflamații se pot fisura sau chiar sparge, caz în care vor avea loc scurgeri de sânge sau lichid în interiorul retinei.

În cazurile mai grave sau mai avansate ale bolii, aceste vase sangvine pot ajunge să se închidă complet, ducând la dezvoltarea unor vase de sânge noi, anormale, în interiorul retinei. Acestea pot ajunge să producă scurgeri în interior sau chiar să ducă la desprinderea retinei de fundul ochiului.

Retinopatia diabetică: stadii de progresie

Retinopatia diabetica se dezvoltă în 4 stadii diferite.

1.Retinopatia diabetică neproliferativă

Afecțiunea este la început, iar în multe cazuri simptomele sunt ușoare sau chiar nedetectabile. Scurgerile de sânge sunt foarte mici, iar vederea nu este semnificativ afectată.

2.Retinopatia diabetica preproliferativă

Poate fi identificat un progres al afecțiunii, înmulțindu-se sângerările pe retină și dilatările vaselor de sânge. Scurgerile de sânge se intensifică, iar simptomele bolii încep să se facă simțite.

3.Retinopatia diabetică proliferativă

Afecțiunea a progresat deja destul de mult, ceea ce înseamnă că noi vase de sânge s-au format pe retină, acestea putând cauza sângerări semnificative. Vederea începe să fie puternic afectată, iar în câmpul vizual apar zone goale sau întunecate, precum și alte simptome neplăcute.

4.Retinopatia Diabetică Avansată

Acesta este cel mai avansat stadiu al bolii, caracterizat prin hemoragii peretiniene și vitruviene, din ce în ce mai dese și mai pronunțate, proliferări fibroase sau inflamări. În acest stadiu, vederea este serios afectată, existând un risc major de a se produce detașarea retinei, iar tratamentul trebuie administrat urgent.

Examenul fundului de ochi

Singura metodă eficientă pentru diagnosticarea retinopatiei diabetice este prin examenul oftalmologic, la un medic specialist. Astfel, controlul oftalmologic devine obligatoriu pentru toate persoanele care suferă de diabet, întrucât aceștia prezintă un risc crescut de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Ai nevoie de lentile progresive? Te așteptăm la Ofta Civique.

Lentilele progresive: consultația medicului

Adaptarea lentilelor progresive la ochii utilizatorului este esențială pentru confortul acestuia, motiv pentru care o vizită la oftalmolog este absolut necesară. Oftalmologul va identifica centrul de rotație al ochiului, precum și coeficientele de mișcare și de stabilitate ale ochiului. De asemenea, acesta va măsura parametrii de purtare, fie că e vorba de distanța interpupilară, unghiul de înclinare și de curbură al ramei, puntea nazală sau înălțimea montajului.

Toate aceste date și măsurători vor ajuta medicul oftalmolog să adapteze perfect lentilele progresive la utilizatorul care le va folosi, lucru ce se va traduce într-un confort sporit, dar și o utilizare mai facilă pentru beneficiar.

La Oftacivique vei avea întodeauna parte de cele mai bune servicii de oftalmologie, precum și o gama largă și variată de ochelari și lentile din care poți alege, totul la cele mai bune prețuri. Vino la Oftacivique și profită de ofertele și promoțiile noastre!

Sursă foto: Pexels

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Ofta Civique

0770 368 664

Strada Harmanului, nr 11A, zona Centrul Civic

office@oftacivique.ro

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 14:00

Ofta Civique Extrem

0730 644 710

Strada Gloriei nr 11, cladirea Cerna, zona Tractorul 

extrem@oftacivique.ro

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 14:00

We are social