page contents

Miopia: cauze, simptome, tipuri si tratament

Miopia este cea mai comună cauză de deteriorare a vederii la persoanele sub vârsta de 40 de ani, răspândirea acesteia accelerându-se considerabil în ultimii ani. Astfel, dacă în anii 2000 numărul de cazuri de miopie se situa în jurul a 25% din totalul populației, este așteptat ca până în anii 2050 procentul acestora să se dubleze, ajungând la 50%.

Miopia se poate dezvolta gradual sau într-un ritm rapid, de multe ori agravându-se în timpul copilăriei sau adolescenței. Această afecțiune poate avea un impact puternic asupra calității vieții persoanelor afectate, deteriorându-le, treptat, vederea și îngreunând activitățile lor de zi cu zi.

Din fericire, în mod obișnuit, această afecțiune poate fi ținută ușor sub control cu un tratament adecvat și o pereche potrivită de ochelari, fără ca persoanele afectate să fie supuse vreunui risc asupra sănătății ochilor, însă acesta nu este mereu situația. În cazurile mai grave, în care miopia are o natură degenerativă, deteriorarea vederii are loc mult mai rapid, ducând chiar până la pierderea vederii.

Iată ce ar trebui să știi despre această afecțiune, atât de răspândită:

Ce este miopia

Pe scurt, miopia este o afecțiune comună a ochilor care deteriorează vederea la distanță. Conform Mayo Clinic, persoanele afectate de miopie pot distinge fără probleme obiectele aflate în apropiere, în timp ce obiectele din depărtare apar în ceață, fiind percepute într-un mod neclar.

Miopia apare atunci când forma fizică a ochiului face ca razele de lumină să fie refractate incorect, concentrând formarea imaginilor în fața retinei, în loc ca acestea să se formeze pe suprafața retinei, așa cum ar trebui. De asemenea, miopia se poate dezvolta atunci când corneea și/sau retina sunt prea curbate în raport cu lungimea efectivă a ochiului. În unele cazuri, poate fi vorba chiar de o combinație a acestor factori.

Miopia: simptome

Dezvoltarea miopiei este întotdeauna anunțată de o serie de simptome ce afectează vederea. Printre acestea se numără:

  • vederea încețoșată în perceperea obiectelor îndepărtate
  • nevoia de a miji ochii sau de a închide parțial pleoapele pentru a vedea mai bine
  • durerile de cap, cauzate de tensiunea oculară
  • dificultățile de vedere pe timpul nopții

În cazul copiilor care suferă de miopie se remarcă următoarele simptome:

  • mijirea persistentă a ochilor
  • nevoia de a sta mai aproape de ecrane atunci când privește la televizor sau folosește computerul și alte dispozitive
  • clipitul excesiv
  • frecatul frecvent al ochilor
  • perceperea deficitară a obiectelor îndepărtate

Tipuri de miopie

Miopia poate fi de mai multe feluri, având, de asemenea, și un ritm de progresie diferit, ce poate varia de la un individ la altul. Există 3 tipuri de miopie ce se pot dezvolta la vârste diferite, de-a lungul vieții:

Miopia patologică

Este cauzată de o creștere anormală a lungimii axiale a ochiului, care va rămâne neschimbată. Aceasta se diagnostichează înainte de vârsta de 6 ani.

Miopia școlarului

Acest tip de miopie apare, de regulă, la copiii în vârstă de 6-7 ani și progresează lent până la vârsta de 24-25 de ani, când devine stagnantă.

Miopia adulților

Apare, de regulă, între vârsta de 20 de ani și cea de 40 de ani, de regulă ca urmare a unor ani de activitate în domeniile în care vederea apropiată este foarte des folosită, cum e, spre exemplu, domeniul academic sau IT. Deși aceste cazuri sunt mai rare, miopia se poate dezvolta și după vârsta de 40 de ani.

În funcție de modul în care evoluează miopia, aceasta poate fi împărțită în două categorii principale:

Miopia benignă

Se manifestă în perioada copilăriei și are o evoluție lentă, ajungând să se stabilizeze în jurul vârstei de 24-25 de ani. În cazul acestui tip de miopie, măsura lentilelor pentru ochelari nu depășește 6,00- 7,00 dioptrii.

Miopia malignă

Cunoscută și sub numele de „miopie degenerativă”, acest tip de miopie se manifest chiar de la momentul nașterii și se agravează pe toată perioada vieții, persoanele afectate ajungând să poarte ochelari cu lentile ce pot ajunge chiar la 20,00- 40,00 dioptrii.

Ai nevoie de un control oftalmologic? Te așteptăm la Ofta Civique.

Miopia: examenul medical

Diagnosticarea miopiei este un pas foarte important în tratamentul și limitarea efectelor acestei afecțiuni. Examenul medical constă într-un consult oftalmologic ce presupune analiza fundului de ochi, precum și analiza retinei și a modului în care lumina este refractată de ochi. Doctorul va putea, astfel, să determine gradul în care viziunea pacientului este afectată de miopie, făcând recomandări asupra tratamentului cel mai potrivit.

Atenție!
În situația în care observi steluțe luminoase, flash-uri de lumină sau o umbră asupra câmpului vizual în ochiul afectat, caută de urgență ajutorul unui oftalmolog. Aceste semnale prevestesc desprinderea retinei, o complicație rară și foarte gravă a miopiei ce poate duce la orbire, dacă rămâne netratată.

Tratament miopie

Miopia poate fi tratată în mai multe feluri, cu rezultate diferite. Întrucât această afecțiune nu are, de regulă, o natură severă, care să afecteze în mod grav viața celor care suferă de ea, metoda preferată de corecție este cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact.

Atât lentilele de contact, cât și ochelarii trebuie purtați permanent de persoana care suferă de miopie, indiferent că privește la distanță sau în apropiere. Aceștia au rolul de a relaxa musculatura intraoculară, evitând, astfel, spasmele ce pot duce la creșterea miopiei.

O altă variantă pentru tratarea acestei afecțiuni este prin operație, cu ajutorul căreia se corectează focalizarea luminii și se elimină nevoia de a purta ochelari sau lentile de contact. Operația poate fi realizată fie prin înlocuirea cristalinului cu unul artificial, fie prin laser, corectând refracția globală a ochiului.

Sursă foto: Pixabay

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Ofta Civique

0770 368 664

Strada Harmanului, nr 11A, zona Centrul Civic

office@oftacivique.ro

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 14:00

Ofta Civique Extrem

0730 644 710

Strada Gloriei nr 11, cladirea Cerna, zona Tractorul 

extrem@oftacivique.ro

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 14:00

We are social