page contents

Retinopatia diabetica

Din nefericire, România se situează pe primele poziții în topul țărilor europene afectate de diabetul zaharat. Cu un procent de 11,6% din populație și peste 2.000.000 de români care suferă de el, diabetul se prefigurează a fi una dintre cele mai comune boli în țară noastră. Diabetul este o boală metabolică, care poate afecta întregul sistem vascular al organismului, iar simptomele sale pot produce, la rândul lor, alte afecțiuni.

Printre acestea, sunt foarte răspândite afecțiunile la nivelul ochilor, care apar ca efect gradual al slabei vascularizări a acestora, una dintre cele mai cunoscute fiind retinopatia diabetică. „Una din trei persoane cu diabet prezintă complicații oculare, în principal retinopatie diabetică”, explică Dr. Roxana Scripca, Medic Specialist Oftalmolog la Ofta Civique.

Mai exact, atunci când suferim de diabet, vasele de sânge care hrănesc retina pot deveni slăbite și se pot rupe, cauzând scurgeri de sânge sau fluid în interiorul acesteia. Acestea pot fi exudate retiniene (în cazul fluidului) sau hemoragii retiniene (în cazul sângelui), iar efectele lor pot fi dintre cele mai severe, mergând până la pierderea vederii, în cazurile în care rămân netratate.

Tocmai de aceea, este foarte important să înțelegi cât mai bine natura și efectele retinopatiei diabetice, precum și soluțiile pe care le ai la dispoziție pentru tratarea acestei boli, înainte că ea să-ți afecteze vederea. Iată ce ar trebui să știi:

Ce este retinopatia diabetică

Conform Mayo Clinic, retinopatia diabetică este o afecțiune care apare la persoanele cu diabet, care afectează ochii și vederea. Aceasta apare în urma deteriorării vaselor sangvine care alimentează țesutul fotosensibil din spatele ochilor, motiv pentru care este și cunoscută drept o afecțiune a „fundului de ochi”.

Din nefericire, această afecțiune se poate dezvolta în cazul oricărei persoane care suferă de diabet de tipul 1 sau 2, riscul dezvoltării sale fiind exponențial mai mare în rândul celor care nu se tratează și nu țin sub control nivelul de zahăr din sânge. În plus, e foarte important de știut că această boală este una care progresează, așa că pe măsură ce trece timpul ea se poate agrava, ducând chiar până la pierdere vederii, în lipsa unui tratament adecvat.

Retinopatia diabetică: simptome

În cazul instalării retinopatiei diabetice, există posibilitatea ca bolnavul să nu se confrunte cu niciun simptom la început, însă, pe măsură ce boala progresează, acestea se vor face simțite.

Astfel, printre cele mai comune simptome ale retinopatie diabetice sunt incluse:
apariția de pete sau puncte luminoase în câmpul vizual,

  • încețoșarea vederii,
  • fluctuațiile de vedere,
  • deteriorarea abilitații de a distinge culorile,
  • zone goale sau întunecate în perimetrul vizual,
  • pierderile de vedere.

De ce se sparg vasele de sânge în ochi?

Spargerea vaselor de sânge din retină este una din principalele cauze ale retinopatiei. Aceste vase ajung să se rupă sau să se spargă din cauza circulației deficitare a sângelui, care, la rândul ei, e cauzată de diabetul zaharat. Mai exact, pereții vaselor sangvine încep să slăbească, lucru care duce la apariția unor protuberanțe, în cazul vaselor mici, și inflamații sau dilatări anormale, în cazul vaselor mai mari. Aceste protuberanțe sau inflamații se pot fisura sau chiar sparge, caz în care vor avea loc scurgeri de sânge sau lichid în interiorul retinei.

În cazurile mai grave sau mai avansate ale bolii, aceste vase sangvine pot ajunge să se închidă complet, ducând la dezvoltarea unor vase de sânge noi, anormale, în interiorul retinei. Acestea pot ajunge să producă scurgeri în interior sau chiar să ducă la desprinderea retinei de fundul ochiului.

Retinopatia diabetică: stadii de progresie

Retinopatia diabetica se dezvoltă în 4 stadii diferite.

1.Retinopatia diabetică neproliferativă

Afecțiunea este la început, iar în multe cazuri simptomele sunt ușoare sau chiar nedetectabile. Scurgerile de sânge sunt foarte mici, iar vederea nu este semnificativ afectată.

2.Retinopatia diabetica preproliferativă

Poate fi identificat un progres al afecțiunii, înmulțindu-se sângerările pe retină și dilatările vaselor de sânge. Scurgerile de sânge se intensifică, iar simptomele bolii încep să se facă simțite.

3.Retinopatia diabetică proliferativă

Afecțiunea a progresat deja destul de mult, ceea ce înseamnă că noi vase de sânge s-au format pe retină, acestea putând cauza sângerări semnificative. Vederea începe să fie puternic afectată, iar în câmpul vizual apar zone goale sau întunecate, precum și alte simptome neplăcute.

4.Retinopatia Diabetică Avansată

Acesta este cel mai avansat stadiu al bolii, caracterizat prin hemoragii peretiniene și vitruviene, din ce în ce mai dese și mai pronunțate, proliferări fibroase sau inflamări. În acest stadiu, vederea este serios afectată, existând un risc major de a se produce detașarea retinei, iar tratamentul trebuie administrat urgent.

Examenul fundului de ochi

Singura metodă eficientă pentru diagnosticarea retinopatiei diabetice este prin examenul oftalmologic, la un medic specialist. Astfel, controlul oftalmologic devine obligatoriu pentru toate persoanele care suferă de diabet, întrucât aceștia prezintă un risc crescut de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Ai nevoie de un control oftalmologic? Te așteptăm la Ofta Civique.

Tratament retinopatia diabetică

Diagnosticarea este prima fază în tratamentul acestei afecțiuni, motiv pentru care controlul la medicul oftalmolog trebuie să fie primul pas pe care îl urmezi, dacă suspectezi că suferi de această afecțiune. Așa cum explică Dr. Roxana Scripca, Medic Specialist Oftalmolog la Ofta Civique,

„Diagnosticarea retinopatiei diabetice permite o predicție a riscului de progresie, a pierderii vederii și determinarea unui interval de recontrol care poate salva vederea pacienților ce suferă de această complicație microvasculară.”

Tocmai de aceea, în cazul depistării acestei afecțiuni, e important să apelezi la specialiști care pot determina eficient gradul de dezvoltare al bolii și pot interveni rapid pentru stoparea efectelor sale.

În cadrul consultului oftalmologic la Ofta Civique, pacientul diabetic beneficiază de o examinare riguroasă, în care urmărim:

 • acuitatea vizuală,
 • sensibilitatea la contrast,
 • presiunea intraoculară,
 • biomicroscopia polului anterior cu fotografierea aspectelor importante (neovase iriene, detalii ale transparenței cristalinului în cazul instalării cataractei diabetice),
 • examinarea polului posterior cu lentile speciale și fotografierea retinei.
 • Sursă foto: Deposit Photos

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Ofta Civique

0770 368 664

Strada Harmanului, nr 11A, zona Centrul Civic

office@oftacivique.ro

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 14:00

Ofta Civique Extrem

0730 644 710

Strada Gloriei nr 11, cladirea Cerna, zona Tractorul 

extrem@oftacivique.ro

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 14:00

We are social