page contents

Sindromul de ochi uscat: cauze, simptome si tratament

Sindromul de ochi uscat, cunoscut și sub denumirea de keratoconjunctivită sicca sau xeroftalmie este o afecțiune foarte comună în rândul oamenilor. Aproape orice persoană riscă să ajungă să se confrunte cu această afecțiune, de-a lungul vieții sale. Un studiu publicat în Journal of Global Health arată că prevalența sindromului de ochi uscat variază de la 5% și până la 50% în rândul diferitelor populații la nivelul globului.

Desigur, o mare parte din aceste diferențe se datorează metodelor de diagnosticare, a condițiilor de lucru, precum și a dotărilor tehnologice din diferitele regiuni ale lumii. Astfel, în multe zone și regiuni ale lumii sindromul de ochi uscat nu ajunge să fie diagnosticat și introdus în statistici, astfel că și cifrele pot să difere dramatic de la o zonă la alta.

Mai mult, sindromul de ochi uscat este foarte larg răspândit în societatea modernă și se află în creștere, în special în rândul tinerilor. Frecvența elementelor care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni, așa cum sunt ecranele, creează cele mai bune condiții pentru proliferarea sa. Iată ce ar trebui să știi despre această afecțiune:

Ce este sindromul de ochi uscat

Întrucât există o mare varietate de cauze, dar și moduri de manifestare ale acestei afecțiuni, o definire a sindromului de ochi uscat s-a dovedit a fi o sarcină dificilă pentru cercetători. Ochii uscați se simt neplăcut, persoanele afectate având o permanentă senzație de mâncărime, iritare sau usturime la nivelul ochilor. Această afecțiune poate fi o consecință a mediului extern, un simptom al unei alte boli sau poate fi cauzată chiar de un regim alimentar nesănătos.

În consecință, o definirea exactă a acestei afecțiuni este o sarcină mai dificilă decât pare la o primă vedere. Cu toate acestea, se poate spune cu certitudine că apariția sindromului de ochi uscat este strâns legată de producția lacrimală a ochilor. Conform Mayo Clinic, sindromul de ochi uscat este o condiție medicală ce apare atunci când ochiul nu este lubrifiat suficient de către glandele lacrimale.

Sindromul de ochi uscat: simptome

Simptomele sindromului de ochi uscat se fac simțite foarte repede și pot fi foarte supărătoare pentru persoana afectată, îngreunând activitățile sale cotidiene.

Printre cele mai des întâlnite simptome, se numără:

 • senzații de arsură la nivelul ochilor
 • iritare a ochilor
 • inflamare la nivelul ochilor
 • oboseala ochilor
 • senzație de uscăciune a ochilor
 • o sensibilitate crescută la lumină
 • vedere încețoșată
 • înroșirea ochilor
 • dificultăți de vedere pe timpul nopții
 • probleme la purtarea lentilelor de contact

Sindromul de ochi uscat: cauze

Din nefericire, viața în lumea modernă creează condiții foarte prielnice pentru dezvoltarea sindromului de ochi uscat. Orele lungi petrecute în fața computerului, mediile uscate și poluate sau un regim alimentar deficitar sunt doar câțiva dintre factorii de risc ce pot duce la apariția acestei afecțiuni. De asemenea, sindromul de ochi uscat poate apărea ca o afecțiune de sine stătătoare sau drept consecință a unei afecțiuni preexistente.

Apariția sindromul de ochi uscat este o consecință directă a lubrifierii deficitare a ochiului, fie din cauza unei producției insuficiente de lacrimi, fie din cauza evaporării prea rapide a acestora.

Iată care sunt principalele cauze ce pot duce la o producție scăzută de lichid lacrimal:

 • îmbătrânirea
 • diferite afecțiuni medicale, precum: diabetul, artrita reumatoidă, lupusul, Sindromul Sjogren, disfuncționalități ale glandei tiroide sau o deficiență de vitamina A
 • diferite medicamente, printre care se numără: antihistaminicele, decongestionantele, antidepresivele, precum și pastilele pentru tensiune ridicată, acnee, contraceptive sau pentru Parkinson
 • operațiile cu laser efectuate la nivelul ochilor; în acest caz, efectele resimțite sunt, de regulă, doar temporare
 • disfuncționalități la nivelul glandelor lacrimale, produse de inflamare sau radiații
 • Iată cauzele ce pot duce la o evaporare rapidă a lichidului lacrimal:

 • vântul puternic
 • fumul
 • aerul uscat
 • clipitul foarte rar al ochilor – acesta apare, de regulă, atunci când ne concentrăm pe ceva, cum ar fi pe citit, condus sau ecranul computerului
 • probleme ale pleoapelor precum entropionul (rularea marginilor pleoapei înspre interior) sau ectropionul (rularea marginilor pleoapei înspre exterior)
 • Sindromul de ochi uscat: examenul medical

  Singurul mod de a afla cu certitudine dacă suferi de sindromul ochiului uscat este printr-o vizita la medicul oftalmolog, urmată de un consult de specialitate. Apariția simptomelor nu este deloc un indicator de încredere asupra prezenței sau a gradului de severitate al sindromului de ochi uscat. În consecință, va fi nevoie ca medicul oftalmolog să facă unul sau mai multe teste de specialitate ca să poată afla dacă afecțiunea este prezentă, dar și care este gradul său de severitate.

  Simți disconfort la nivelul ochilor? Te așteptăm la Ofta Civique pentru o consultație.

  Tratament pentru sindrom de ochi uscat

  Din fericire, există metode eficiente pentru tratarea sindromului de ochi uscat. De multe ori, acestea implică ajustări minore ale stilului de viață, precum creșterea numărului de pauze când stai în fața computerului sau reducerea timpului petrecut pe telefonul mobil.

  Totodată, există și situații în care severitatea afecțiunii reclamă prescrierea de medicamente sau picături pentru a ajuta organismul să-și îmbunătățească secreția de lichid lacrimal, reducând astfel iritația și inflamarea de la nivelul ochilor.

  Sursă foto: Pexels, Pixabay

  0 Comments

  Submit a Comment

  Your email address will not be published.

  Ofta Civique

  0770 368 664

  Strada Harmanului, nr 11A, zona Centrul Civic

  office@oftacivique.ro

  Program de lucru

  Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
  Sambata: 10:00 - 14:00

  Ofta Civique Extrem

  0730 644 710

  Strada Gloriei nr 11, cladirea Cerna, zona Tractorul 

  extrem@oftacivique.ro

  Program de lucru

  Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
  Sambata: 10:00 - 14:00

  We are social